Hvordan man fjerner malware

Af Jake Doevan - - Opdateret | Type: Malware

Malware er et abstrakt begreb, der beskriver en lang række skadelige programmer. Det omfatter trojans, orme, rootkits, ransomware, PC-trusler og endda potentielt uønskede programmer (PUPs). Malware bliver normalt installeret på systemet uden brugerens viden eller godkendelse, ved at udnytte sikkerhedshuller. Kun et opdateret anti-malware program er i stand til at forhindre denne infiltration. Sikkerhedseksperter opfordrer folk til at overveje at installere en velrenommeret applikation, for således at beskytte deres computere og undgå malware-angreb.

Skadelig software bruges oftest til at indlede uautoriseret aktivitet på computeren og hjælpe programmets ejer med at generere indtægter. Den kan være designet til at stjæle personlige oplysninger, såsom logins og bankdata, eller den kan forsøge at kryptere værdifulde filer på computeren og gøre dennes ejer til at betale en løsesum i bytte for en dekrypteringsnøgle. Ikke desto mindre, så bruges nogle versioner af malware (adware, browser hijackers og lignende) kun til at vise salgsfremmende indhold på folks computere og skabe pay-per-click indtægter. Næsten enhver malwaretrussel har evnen til at blokere legitime sikkerhedssoftwares. Derudover kan de også opdatere sig selv, hente yderligere malware eller forårsage sikkerhedshuller på det berørte pc-system.

Malwarens udvikling

Det første eksempel på malware dukkede op i 1986, da to brødre fra Pakistan udgav et program kaldet Brain. Det anses for at være den første virus, som var forenelig med IBM. Den spredtes gennem disketter og forårsagede kun irriterende meddelelser på det berørte pc-system.

Den næste trussel dukkede kun op i 1992. Den blev kaldt Michelangelo og syntes at være meget lig virusser fra vore dage. Ifølge forskellige rapporter havde næsten 20 tusinde af pc-brugere lidt tab af data på grund af Michelangelo virus.

Med begyndelsen af 2000'erne begyndte sikkerhedseksperter at lægge mærke til en alvorlig vækst i malware. Moderne virusser, såsom orme og trojans, begyndte at blive spredt rundt. Inficerede pc'er blev forbundet i botnets og forvandlet til enorme indtægtsmaskiner.

I dag bliver malwareudviklere mere og mere alvorlige og frigiver flere moderne udgaver af virusser. Det er blevet rapporteret, at mængden af malware er steget fra  1.000.000 til 96.000.000 forskellige versioner siden 2005. Ganske imponerende, ikke?

Måder hvorpå ondsindede programmer infiltrere computere

Malware kan spredes ved hjælp af forskellige teknikker. Her er de mest almindelige:

  • Ulovlige og inficerede hjemmesider. Ulovlige hjemmesider er altid blevet betragtet som den vigtigste deltager i fordelingen af malware. De fleste af disse websteder er fyldte med pornografisk indhold, men du kan også blive smittet efter at have besøgt et gamingsite, torrent eller endda et legitimt nyhedswebsted, der er blevet kompromitteret af angribere, der injicerer ondsindede scripts i det.
  • Inficerede e-mails og vedhæftede filer: Typisk set bygger denne malware fordelingsmetode på botnet, der bruges til at sende vildledende e-mails til modtagere. Disse falske e-mails skal overbevise folk om at klikke på et ondsindet link eller downloade en inficeret eksekverbar fil til systemet. I dag har hackere øget mængden af falske e-mails, fordi folk næppe kan kontrollere deres troværdighed, inden de downloader dem til systemet.
  • Malvertising. Malware kan også spredes gennem ondsindede annoncer og links, og i virkeligheden bliver de aktivt udnyttet nu til dags. Disse links og annoncer kan forklæde sig som opdateringer til nødvendige softwares, oplysninger om prisnedsættelser og tilbud om at tage en del i undersøgelsen. Så snart ofret klikker på et sådant link eller en annonce, kommer malwaren ind i systemet og forårsager uønsket aktivitet.
  • Andre malwares. Forskellige typer af malware kan bruges til at downloade yderligere trusler på det angrebne pc-system. Hvis din computer er inficeret med ransomware eller rogue anti-spyware, kan du opdage, at en anden malwarevirus, såsom adware eller en browser hijacker, også er blevet installeret på din computer uden din tilladelse.

Symptomer på malware-angreb

Et af de mest almindelige tegn, der viser, at din computer er inficeret med malware, er falske sikkerhedsmeddelelser og vildledende advarsler på computerens skrivebord. I dette tilfælde kan du være smittet med en af disse malwareversioner:

Den første gruppe af trusler søger at skræmme brugeren til at tro, at han/hun har at gøre med et velrenommeret sikkerhedshjælperprogram, der forsøger at advare ham/hende om virus. I virkeligheden bruges alle disse advarsler kun til at skræmme brugeren til at købe en falsk anti-spyware. Den anden gruppe af malware viser en enkelt advarsel, som hævder, at brugeren skal betale en bøde for ulovlig aktivitet på internettet. Desuden kan ransomware også kryptere dine vigtige filer og derefter få dig til at betale en løsesum.

Hvis du har lidt af omdirigeringer på webbrowseren eller en stor mængde af pop-up-reklamer, så du har at gøre med denne type malware:

Disse malware-programmer er afhængige af pay-per-click-tricket, så deres vigtigste mål er at kapre webbrowseren og vise forskellige former for pop-up annoncer. Efter at gave klikket på dem, bliver brugeren omdirigeret til sponsorerede websteder. De fleste af disse programmer er ikke skadelige, men de har forstyrret deres ofre med uønsket og nogle gange endda skadeligt indhold.

System slowdowns, stabilitetsproblemer, performance-problemer og blokerede sikkerhedsprogrammer kan også blive bemærket efter infiltration af malware. Desværre kan disse symptomer næppe hjælpe dig med at identificere typen af din malware, fordi næsten hver af virustyperne forårsager disse problemer:

Hver af disse malware-trusler er i stand til at bruge en betydelig mængde af computerens ressourcer. Desuden kan sådanne programmer let blokere legitime sikkerhedssoftwares og forsøge at forhindre deres egen fjernelse på denne måde. Vær opmærksom på, at det at ignorere disse symptomer kan føre dig til yderligere problemer, som identitetstyveri eller tab af dine bankdata og andre oplysninger. Endelig kan det at beholde malware på systemet gøre din computer sårbar overfor andre trusler i fremtiden.

Eksempler på malware

PC Optimizer Pro. Dette program kan også føjes til kategorien “falske PC optimeringsværktøjer”, fordi det hævder at være i stand til at forbedre computerens ydeevne, men det har intet at gøre med dette. Dens aktivitet er baseret på ubrugelige systemscannere, der rapporterer om opfundet poster i registreringsdatabasen, dårlige filer og andre systemkomponenter, der angiveligt forværrer PC'ens ydeevne. Når den overbeviser dens ofre om, at de er nødt til at fjerne denne “skadelige” data fra deres computere, omdirigerer PC Optimizer dem til købssiden. Selvfølgelig bør du aldrig betale for den licenserede version, fordi du ikke vil se nogen forbedring efter download af dette program til din computer.

COM surrogate virus. Dette er især et farligt eksempel på malware, som også er blevet kategoriseret som en “trojan”. Når den er inde i systemet, kan den nemt ændre computerens indstillinger, overvåge din aktivitet på computeren og stjæle dine vigtige data. Den kan også downloade andre trusler på systemet uden din tilladelse og viden. Denne virus har været aktivt spredt ved hjælp af falske Flash og FLV Player-opdateringer, så det menes, at der er tusindvis af computere, der allerede er inficeret med COM Surrogate malware.

DNS Unblocker. Selvom de fleste malwares af adware-typen næppe indlede alvorlige problemer på din computer, bør du undgå DNS Unblocker. Først og fremmest kan den medføre en stor mængde af pop-up-reklamer og lignende kommercielt indhold på hver af dine foretrukne hjemmesider. For det andet kan den bruge disse annoncer til at omdirigere dig til ondsindede websteder. Endelig kan den indsamle oplysninger om dine browsingaktiviteter på internettet og derefter dele disse data med relaterede (og ikke-relaterede!) parter.

Malware fjernelsesmuligheder

Den mest pålidelige måde at fjerne malware på, er at benytte et pålideligt anti-malwareværktøj. Kun automatisk en fjernelsesmulighed kan hjælpe dig med at identificere hver enkelt af malwareversionerne og eliminere hvert af de ondsindede komponenter. Derudover kan du have at gøre med en alvorlig vanskelig type malware, som kan blokere din sikkerhedssoftware. Hvis vores anbefalede værktøjer ikke kan hjælpe dig med at løse problemet med din computer, skal du udføre disse alternative trin:

  • Gentag installationen af anti-spywaren. Omdøb den eksekverbare fil og start den;
  • Genstart computeren til fejlsikret tilstand og gentag installationen af anti-malwaren;
  • Installér et alternativt anti-malware program;
  • Brug SpyHunter Spyware HelpDesk funktionen;
  • Kontakt UdenVirus.dk kundeservice gennem “Spørg os” sektionen.

Seneste malware føjet til databasen

Information opdateret: 2016-11-08

Læs på andre sprog:

Malware fjernelsessoftware
Sammenlign