Hvad er browser hijacker og hvordan fjernes den?

Af Gabriel E. Hall - - Opdateret | Type: Browser hijacker

Browser hijacker er et potentielt uønsket program, som regel en web browser add-on eller plugin, der forårsager ændringer i webbrowserens indstillinger. Sådanne programmer starter deres aktivitet, ved at ændre startsiden, standard søgemaskinen, og den nye fane. Så snart browser hijacker er færdig med disse ændringer, får den mulighed for at omdirigere folk til forudbestemte hjemmesider, der forsøger at øge deres popularitet. Ved at fremme nødvendige hjemmesider og hjælpe dem med at forbedre deres besøgstrafik , tjener udviklerne af browser hijackers penge. Desværre, er der ingen garanti for, at alle disse hjemmesider er legitime og uskadelige.

Næsten enhver af browser hijackerne er i stand til at indsamle oplysninger om folks vaner. Sådanne programmer kan vide hvilke søgeord, du bruger, hvilke websteder du besøger mest, hvilke filer du uploader, hvilke oplysninger du indtaster og lignende data, hvilket anses for ikke-personligt identificerbare oplysninger (Non-PIO). Svindlerversioner af browser hijackers kan imidlertid forsøge at indsamle personligt identificerbare oplysninger og afsløre dem til uafhængige tredjeparter. Det kan siges, at alle programmer, der er kategoriseret som hijackers, er udgivet af kommercielle årsager. Hvis du ønsker at beskytte dit privatliv og forbedre pc’ens sikkerhed, bør du fjerne programmer af browser hijacker-typen fra systemet.

Virkning på systemet og computerens ydeevne

Når browser hijackers kommer ind på et mål pc-system, forårsager det typisk disse aktiviteter:

  • Ændringer på hver af web-browserne. Når du er smittet med en browser hijacker, kan du forvente at opdage en ukendt hjemmeside, standard søgemaskine, og nye fane. Desuden kan browser hijackers også tilføje eller fjerne poster i din bogmærkeliste og fylde den med ukendte eller endda uønskede bogmærker. Den indleder disse systemændringer uden brugernes godkendelse.
  • Omdirigeringer til ukendte domæner. Browser hijackers bliver for det meste brugt til at omdirigere folk til forudbestemte hjemmesider, og fremme dem på denne måde. Denne effekt opnås ved at vise ændrede søgeresultater og nogle gange endda blokere velrenommerede websteder. Vær opmærksom på, at der ikke er nogen garanti for, at hver af disse hjemmesider er uskadelig, så omdirigeringer kan alvorligt sænke din computers sikkerhedsniveau.
  • Indsamling af personligt ikke-identificerbare oplysninger. I lighed med programmer af adware-typen, kan browser hijackers forsøge at registrere oplysninger, som er relateret til folks aktivitet på nettet. Ifølge udviklerne af sådanne programmer, indsamler de for det meste data om folks aktivitet på nettet, såsom besøgte hjemmesider, oplysninger der er tilføjet dér, computerens IP-adresse, dens placering, browsertype, etc. Dog kan svindlere bruge sådanne softwares til indsamling af login data, kontaktoplysninger og andre fortrolige oplysninger.
  • Forebyggelse af fjernelse fra systemet. Typisk giver browser hijackers ingen mulighed for at afinstallere, for på denne måde at forhindre deres fjernelse. De kan også benytte browserhjælpeobjekter, der kan forårsage deres genkomst i din browser efter genstart af det berørte pc-system.
  • Forårsage problemer relateret til systemets stabilitet og ydeevne. De fleste browser hijackere bremser webbrowseren og computerens ydeevne, fordi nogle af dem er dårligt udviklet. Når du er smittet med en sådan version af en browser hijacker, kan du også lægge mærke til problemer med ustabilitet, fejl og generelle problemer med ydeevnen på din computer.

Browser hijackeres distributionsmetoder

Der findes fire hovedveje, der er blevet udnyttet til fordelingen af browseren hijackere:

Freeware, shareware eller annonce-støttede programmer. Vær opmærksom på, at der er masser af forskellige download managers, video streaming programmer, video optagelsesprogrammer og lignende gratis programmer, der er blevet bundtet med mistænkelige browser add-ons eller værktøjslinjer. Selv pålidelige produkter kan indstilles til at narre folk, til at ændre deres standardbrowsers indstillinger.

Vildledende officielle hjemmesider. Du kan være blevet overbevist om at hente et vildledende program, som anses for at være browser hijacker, manuelt. Lav venligst en dobbelt kontrol af søgemaskiner, værktøjslinjer, browser add-ons og udvidelser, før du installerer dem på din computer. Du kan altid google deres navn og se, hvad andre mennesker tænker om dem.

Programmer af adware-typen. Disse potentielt uønskede programmer er også blevet brugt til at sprede browser hijackers som valgfrie komponenter. Først og fremmest anbefaler vi ikke, at downloade adware til systemet. Desuden, hvis du ikke synes, at påtrængende annoncer er en så dårlig ting, bør du overvåge installationen af denne software, fordi du nemt kan installere browser hijackere på din pc.

Falske pop-up reklamer. En del af browser hijackerne er blevet spredt rundt ved hjælp af falske annoncer, der rapporterer om manglende opdateringer. Hvis en pop-up meddelelse hævder, at din Java, Flash Player eller FLV Player er forældet, bør du ignorere dette, da det kan være, at dette kun bruges til at distribuere et usikkert program. Når offeret klikker på sådanne pop-up annoncer, installerer et skadeligt script en browser hijacker eller lignende PUP.

De mest typiske browser hijackere

delta-homes.com: Tusindvis af mennesker er blevet berørt af denne ondsindede browser hijacker. Den er blevet aktivt spredt i et bundt med både legitime og ondsindede programmer, så det er ingen overraskelse, at der er så mange brugere, der har opdaget den på deres computere, uden at have godkendt dens installation. De nyeste versioner af Delta Homes virus kan kun fjernes ved hjælp af opdateret anti-spyware.

mystartsearch.com: Endnu et klart eksempel på en browser hijacker. Uanset hvor attraktiv den ser ud, kan annoncer, der vises gennem den være farlige. Mystartsearch kan fjernes enten manuelt eller automatisk, men UdenVirus.dk researcherne anbefaler, at benytte den automatiske fjernelsesmulighed. Ellers kan du ikke være sikker på, at alle yderligere komponenter, herunder browserhjælpeobjekter, er blevet fjernet fra din computer.

dregol.com: Du bør være forsigtig med denne søgemaskine, fordi den kan kapre hver af dine webbrowsere uden din tilladelse. Efter at gøre det, kan den begynde at spore dig bag din ryg, og kan indsamle oplysninger om dig. Du kan aldrig vide, hvilken slags data der indsamles ved hjælp af dette program, og hvilke tredjeparter, der er i stand til at bruge dem efter deres behov.

Hvad gør du, hvis du tror, at din computer er inficeret

Du kan fjerne browser hijackere ved hjælp af en automatisk og en manuel fjernelsesmetode. Her er mere om dem begge:

Automatisk fjernelse: Den nemmeste måde at forhindre infiltration fra en browser hijacker er, at installere et velrenommeret anti-spyware program. Det samme kan siges om fjernelsen af sådanne potentielt uønskede softwares. Du skal kun tænke på den manuelle fjernelse af browser hijackere, hvis du er en teknisk dygtig person og en erfaren pc-bruger. Sådanne programmer bliver typisk set spredt i et bundt med forskellige komponenter, der næppe kan findes på de typiske steder, såsom Task Manager.

Manuel fjernelse: UdenVirus.dk holdet forsøger altid at teste hvert eksempel på browser hijackers. Men i sjældne tilfælde, kan selv de mest nøjagtige fjernelsestrin mislykkes. Det er fordi deres udviklere jævnligt opdaterer deres browser hijackers og lignende PUPs. Hvis du føler, at du er avanceret nok til at finde hvert komponent hos en browser hijacker, er du mere end velkommen til at benytte den manuelle fjernelsesguider, der leveres i alle browsere hijackernes beskrivelser.

Seneste Virusser Føjet til Databasen

Slippe af SafeSearch

SafeSearcher en søgemaskine, der er indkluderet i kategorien “browser hijacker” Dette blev ikke gjort uden grund, da den kan kapre hver af dine web-browsere og derefter indlede omdirigeringer til forudbestemte hjemmesider.
Browser hijacker Virusser   Januar 20, 2020

Information opdateret: 2016-05-27

Læs på andre sprog:

Software
Sammenlign