Hvad er virusser og hvordan fjernes den?

Af Lucia Danes - - Opdateret | Type: Virusser

En virus er et ondsindet computerprogram, der spredes rundt ved at inficere filer, installere relaterede komponenter eller fjerne bestemte mediefiler. Denne type program bærer normalt på en destruktiv nyttelast, som er udvalgt af udvikleren, afhængigt af hans eller hendes hensigter. En typisk virus inficerer systemet, ødelægger eller sletter dets filer og mapper, downloader andre farlige parasitter til det, indsamler oplysninger om brugerens aktiviteter på internettet eller afslører følsomme oplysninger. Hvis systemet er inficeret af en yderst farlig virus, kan den også udslette eller kryptere data, der er lagret på harddisken. De farligste virusser søger at ødelægge hele PC-systemet eller blot dele af det.

Typisk bliver virusser inddelt i tre hovedkategorier:

1. Parasitter, der er designet til at distribuere andre virusser eller korrumpere legitime systemfiler. Her er nogle eksempler:

 • Trojans
 • Nukers
 • Orme
 • AOL parasitter

2. Trusler, der kan igangsætte farlige aktiviteter i systemet. De kan forårsage vildledende advarsler, falske systemscanninger, advarselsmeddelelser, låse hele pc-systemet og andre tiltag. Her er nogle eksempler:

 • Rogue anti-spyware
 • Ransomware
 • Adware
 • Browser hijackers

3. Andre virusser. Denne kategori omfatter:

 • Sniffere
 • Systemværktøjer
 • Netværk Management Værktøjer
 • Fjernadministrationsværktøjer

Nogle virusser hører ikke til nogen af disse kategorier, da de kombinerer mere end ét feature og/eller én funktion. Sådanne trusler, der nogle gange endda kaldes for hybridvirusser, kan bruges til at vise vildledende advarsler, kryptere brugernes filer, til distribution af andre virusser og ekstra aktivitet, som anses for værende skadelig. Det er meget svært at finde og fjerne disse parasitter fra systemet, da de normalt består af komponenter, som automatisk geninstallerer hinanden efter fjernelse. Desuden har mange virusser ekstra funktioner, som tillader dem at gemme sig for antivirus-software. Sådanne trusler kan overvåge aktiviteten af antivirus-software og opsnappe dets anmodninger. Når antivirus-programmet forsøger at kontrollere en inficeret fil, giver virussen straks den oprindelige, rene variant af denne fil og forhindrer dens opdagelse på denne måde.

Hvilke aktiviteter kan være forårsaget af en virus?

Når et ondsindet program infiltrerer systemet, indleder det sådanne aktiviteter:

 • Inficerer, overskriver eller sletter filer. Det kan skade dine personlige dokumenter, essentielle systemkomponenter og nyttige programmer. Desuden kan nogle virusser ødelægge hele systemet, ved at slette alle kritiske filer og mapper fra det.
 • Indsætter en skadelig kode i master boot record (MBR) på en harddisk, for at køre en destruktiv nyttelast, før styresystemet indlæses.
 • Tlføjer skadelige komponenter til velrenommerede programmer eller ændrer deres indstillinger til at inficere dokumenter , der bliver åbnet eller oprettet med disse programmer.
 • Forårsager alvorlige skader på computeren, ved at ændre væsentlige hardware-indstillinger, rydde CMOS-hukommelsen eller ødelægge BIOS. Dette kan føre dig til kritisk tab af data og funktionsfejl i dit edb-system.
 • Opretter tusindvis af tilfældige filer og mapper, der kan forbruge masser af systemressourcer.
 • Viser talrige falske beskeder, ændrer forskellige systemindstillinger, forårsager omdirigeringer og udfører andre irriterende tiltag, for at komplicere regelmæssige opgaver for brugeren.
 • Inficerer systemet med trojanere, bagdøre, keyloggere og andre farlige parasitter.
 • Bruger et kompromitteret system til at sprede andre malwares.
 • Stjæler eller krypterer følsomme personlige oplysninger, værdifulde dokumenter, adgangskoder, brugernavne, identitetsdetaljer eller brugernes kontakter.
 • Undgår fjernelsen ved at ændre sig, kryptere inficerede filer, opsnappe anmodninger fra antivirus-software og ændre normal systemadfærd.
 • Forårsager slowdowns, nedsætter systemets sikkerhed og forårsager ustabilitet hos softwares.

Metoder, der benyttes af virusskabere til at sprede deres trusler:

Virusser inficerer computeren uden brugerens viden og samtykke. Der er seks hovedmetoder, hvorved disse parasitter uopfordret kan komme ind i systemet.

 • Virusser inficerer bestemte dokumenter, eksekverbare filer og andre filer fra pålidelige kilder. Når et offer åbner et sådant dokument eller kører det, vil en virus stille og roligt installerer sig til systemet.
 • Der er masser af virusser, der distribueres som vedhæftede filer. De kan også komme i onlinemeddelelser eller kan komme indlejret i breve. Disse virusser har umistænksomme navne, og kan kan narre brugeren til at åbne eller udføre dem. Når brugeren åbner en sådan meddelelse eller fil, inficerer virussen lydløst computeren.
 • En del af virusser distribueres via flytbare drev, der udføres automatisk lige efter at brugeren indsætter drevet.
 • Piratkopieret software og falske computerspil er ofte fyldt med forskellige virusser. Når brugeren starter monteringen af et sådant spil eller program, inficerer parasitten lydløst systemet.
 • Virusser kan også komme ind i computeren ved hjælp af andre problem-programmer, såsom trojans, orme eller bagdøre. De kommer ind i systemet uden brugerens godkendelse og samtykke.

Hvad er de mest populære virusser på nettet?

Der er tusindvis af forskellige virusser. De følgende eksempler viser, hvor lumske og yderst farlige virusser kan være.

Trojan.LockScreen, også kendt som Trojan LockScreen, er en virus konstrueret til at sprede alvorlige virusser, kategoriseret som ransomware. Når sådan en trojan inficerer systemet, smider den forudbestemte eksekverbare filer og andre komponenter, der er nødvendige for den normale funktionalitet af relaterede virusser. Trojan.LockScreen spredes mest rundt ved hjælp af vildledende e-mails og inficerede vedhæftede filer. Men du kan også blive smittet med sådan en cyberinfektion, efter at have klikket på en vildledende pop-up annonce, der tilbyder dig at opdatere dine programmer eller installere “påkrævet” software. Den virus, der spreder sig ved hjælp af Trojan.LockScreen kan føre ofret til store problemer, fordi den er i stand til at kryptere alle filer, der holdes på systemet.

Cryptowall er en virus, som tilhører ransomware-kategorien. Denne parasit er i stand til at modificere væsentlige systemindstillinger og blokerer derefter hele PC’en. Den kan også forårsage falske advarsler og kryptering af hver af dine filer. For at give ofrene evnen til at dekryptere deres krypterede filer, beder den om at man betaler en løsesum. Ellers skader den dekrypteringsnøglen og fører sit offer til tab af hver af hans/hendes filer. En sådan virus kan fjernes fra systemet ved hjælp af velrenommeret anti-spyware, men denne aktivitet hjælper ikke med at låse op for de blokerede filer.

Mystartsearch betragtes som en browser hijacker og et potentielt uønsket program. Den kan infiltrere computeren uden folks viden, fordi den spredes rundt som et valgfrit komponent for andre programmer. Denne virus er ikke en aggressiv én af slagsen. Men den kan være meget irriterende, når den er inde i computeren. Den kan forårsage et alvorligt rod på din maskine, fordi den kan vise dig ændrede søgeresultater, der kan fyldes med kommercielt indhold, såsom annoncer, der fører folk til forudbestemte hjemmesider og bannere. Den kan også indsamle ikke-personligt identificerbare oplysninger og overføre disse data til relaterede parter. Hvis du ønsker at få pålidelige søgeresultater, bør du holde dig væk fra MyStartsearch.com.

Koobface er en alvorligt farlig virus, der anvendes til at stjæle personlige oplysninger. Den er blevet spredt ved hjælp af sociale netværk, som Facebook, Twitter og Yahoo Messenger. Når den infiltrerer systemet, overtager Koobface cookies og bruger dem til sporing af ofret. Den kan også bruges til at inficere computeren med ekstra malware. Brugeren kan ikke fjerne denne trussel manuelt, og vil ikke kunne mærke noget mistænkeligt, der kunne fortælle ham/hende, at computeren er inficeret.

Hvordan fjerner jeg en virus fra min computer?

Virusser kan findes og fjernes fra systemet ved hjælp af forskellige metoder. Nogle af dem anses ikke for aggressive, så du kan prøve at fjerne dem ved hjælp af en manuel fjernelsesmetode. Men hvis du vil være sikker på, at hvert af komponenterne, der hører til din cyber-trussel er væk, bør du installere en pålidelig anti-spyware. Vi anbefaler at benytte disse programmer, der er i stand til at eliminere enhver virus fra det berørte PC-system: SpyHunter, STOPzilla, Malwarebytes Anti Malware. Vær opmærksom på, at nogle gange kan endda de mest velrenommerede anti-spywares ikke hjælpe dig med at fjerne din virus, fordi hackere bliver ved med at opdatere deres trusler. Udviklerne af anti-spyware kan undlade at bemærke disse ændringer i tide, så deres anti-spywares kan mislykkes med at finde hver af de inficerede filer. Hvis du står i en sådan situation lige nu, er det ikke et problem. I dette tilfælde skal du føje dit spørgsmål til vores Spørg os side, og vi vil hjælpe dig med at fjerne din virus gratis.

Seneste Virusser Føjet til Databasen

Information opdateret: 2016-05-09

Læs på andre sprog:

Software
Sammenlign