Hvad er systemværktøjer og hvordan fjernes den?

Af Alice Woods - - Opdateret | Type: Systemværktøjer

Systemværktøjer er computerprogrammer, der kan anvendes til at implementere forskellige opgaver. Folk downloader dem til systemet med specifikke hensigter, såsom at forsøge at udføre nødvendige opgaver, i et forsøg på at forbedre sine præstationer og sikkerhed, for at få en bedre oplevelse, når de browser på internettet eller blot for at ordne specifikke PC-fejl. De fleste af disse programmer kommer fra velrenommerede virksomheder, så de er sikre og nemme at bruge. Du kan afinstallere et systemværktøj på din computer ved hjælp af dets afinstallationsfunktion.

Systemværktøjer kan inddeles i to forskellige kategorier – legitime og ondsindede. Sikkerhedseksperter advarer folk om ondsindede systemværktøjer, fordi de kan handle på din computer på samme måde som computervirus og malware. Ligegyldigt hvad der bliver sagt på et sådant programs officielle hjemmeside, kan det begynde at skabe uventede aktiviteter lige efter at vøre blevet installeret på en computer. Typisk forårsager tvivlsomme versioner af systemværktøjer slowdowns på systemet, vildledende systemscannere, uønskede meddelelser og pop-up-reklamer, omdirigeringer til ukendte hjemmesider og lignende aktiviteter. Sådanne systemværktøjer kan sættes i kategorien “potentielt uønsket program”, og bør afinstalleres fra computeren så hurtigt som muligt.

Det skal bemærkes, at du kan finde et misvisende systemværktøj på din computer uden at have downloadet det, fordi sådanne programmer er blevet aktivt spredt i et bundt med andre (oftest legitime) applikationer. Her bliver de præsenteret som valgfrie komponenter, der kan blive bemærket, hvis blot brugeren overvåger installation af et sådant program. Desuden kan de fleste af sådanne tvivlsomme systemværktøjer ikke afinstalleres fra din computer på den traditionelle måde, fordi de har tendens til at bruge specifikke teknikker til at skjule sig fra deres brugere. I dette tilfælde anbefales en velrenommeret anti-spyware.

Typer af ondsindede systemværktøjer, der bør undgås:

  • Falske PC optimeringsværktøjer. Selvom disse programmer anses for at være uskadelige, kan de forårsage irriterende systemscannere og sikkerhedsmeddelelser på din computer. Typisk hævder de, at computeren er fuld af forskellige fejl (ubrugelige poster i registreringsdatabasen, filer og andet indhold), som bør fjernes. Desuden tilbyder de at rette disse fejl, ved at købe deres licenserede versioner. Det største problem her er, at de kun kan opdage en lille del af de ubrugelige komponenter på din computer. Desuden kan disse komponenters fjernelse næppe øge pc’ens hastighed, fordi du nødt til at fjerne tusinder af dem for at se en forskellen i din PC funktionalitet.
  • Scareware. Sådanne softwares udgør heller ikke nogen fare for et edb-system. Men som navnet antyder, kan de vise vildledende systemscannere og sikkerhedsmeddelelser for at forsøge at skræmme dig til at tro, at din computer er inficeret. Du kan også blive informeret om, at den eneste måde at løse dette på er, at købe den licenserede version af scarewaren. Når udviklerne af sådanne programmer får deres penge, stopper de simpelthen med at vise deres vildledende advarsler på ofrenes computere.
  • Tvivlsomme søgemaskiner. I de fleste tilfælde betragtes sådanne søgewebsteder som værende troværdige værktøjer til at søge med på nettet. Dog kan de vises på systemet uden at du har downloadet dem. De er blevet aktivt spredt ved hjælp af bundling, så folk kan tillade deres installation uden at forstå det. Nogle versioner af sådanne systemværktøjer kan vise dig falske søgeresultater og føre deres brugere til ukendte hjemmesider.

Distributionsteknikker til vildledende systemværktøjer:

Urimelig programmer, der er kategoriseret som “Systemværktøjer”, bør ikke downloades til systemet. Selv hvis de ikke udgør nogen skade på dine nyttige filer og lignende data, kan de forårsage uønskede aktiviteter. Her er de mest populære metoder, der anvendes til distribution af systemværktøjer:

  • Officielle sites. Du kan nemt installere et system værktøj fra dets officielle hjemmeside. Som vi har nævnt, er de fleste af disse programmer uskadelige, så de kan fremmes ved hjælp af deres websteder.
  • Vildledende pop-up annoncer. Hver pop-up-reklame bør behandles med ekstrem forsigtighed. Især dem, der tilbyder at ordne en computer gratis. Hvis du ikke ønsker at ende op med et mistænkeligt systemværktøj på din computer, bør du holde dig væk fra annoncer der hævder, at du kan scanne din computer med en gratis systemscanner eller at du skal installere en opdatering på din computer. Typisk bliver sådanne annoncer brugt til at sprede tvivlsomme programmer.
  • Software bundter. Bundling har en meget vigtig rolle i distributionen af legitime og tvivlsomme systemværktøjer. For at beskytte dig selv, skal du vælge en Brugerdefineret eller Avanceret installationsmetode, hver gang du installerer et gratis program på computeren.

Eksempler på tvivlsomme programmer, der bør undgås:

Disk Optimizer Pro hævder at være et program, der er skabt til at ordne fejl, fjerne gamle poster i registreringsdatabasen og forbedre computerens hastighed. Desværre vil du ikke se en klar forbedring af pc’ens funktionalitet efter køb denne applikation. Der er masser af pc-brugere, der allerede har betalt for dens licens og hævder, at de ikke kan se nogen forbedring i deres pc’ers funktionalitet. Faktisk anbefaler vi at undgå ethvert af pc-optimeringsværktøj eller i det mindste vælge deres gratis versioner. Dette garanterer, at du ikke mister dine penge. Derudover bør du fjerne de Optimizers, der er blevet installeret på din computer i et bundt med andre programmer.

Du kan installere PC Mechanic 2015 for at beskytte din computer mod ondsindede programmer og fjerne uønskede komponenter fra systemet. Desværre kan du blive meget skuffet efter at gøre dette, fordi det er blevet bevist, at dette program ikke er i stand til at udrette noget. Det kan næppe vise dig ondsindede filer og andre komponenter, som ikke bør være installeret på din computer. Derudover kan det begynde at forårsage masser af uønskede meddelelser på din computer, lige efter den slår sig ned på dit system, fordi det vigtigste, som dette program søger, er at skræmme brugerne til at købe dets licens.

YAC er et meget populært sikkerhedsværktøj, men du skal være virkelig forsigtig med det. Først og fremmest kan det ændre din startside og standardsøgemaskine. Efter at gøre dette, kan det begynde at forårsage omdirigeringer og uønskede pop-up-reklamer på hver af dine webbrowsere, der anvendes til at fremme dens licenserede version. Det er op til dig at afgøre, om det er værd at købe den eller ej. Alligevel mener de fleste sikkerhedseksperter, at dette er en direkte måde at tabet penge på.

Fjernelsesmetoder, der kan anvendes til eliminering af systemværktøjer:

I de fleste tilfælde beslutter folk sig for at fjerne systemværktøjer, fordi de stopper med at bruge dem eller blot ønsker at frigøre plads på deres harddisk. Men du kan også beslutte, at du ønsker at slippe af med et af sådant program efter at have bemærket dets uønskede aktivitet på din computer. Som vi har nævnt, bliver en del systemværktøjer betragtet som værende ondskabsfulde og bør fjernes fra systemet. Her er to forskellige metoder, du kan vælge for at benytte til dette formål:

Manuel fjernelse af systemværktøjer. Hvis du har et ubrugeligt systemværktøj på din computer, kan du afinstallere det manuelt. Til dette skal du bruge “Programmer og funktioner” ved at vælge “Start”; “Kontrolpanel” og “Programmer”. Når du ser et program, som du ikke har brug for, skal du vælge “Fjern”.

Automatisk fjernelsesmetode til ondsindede systemværktøjer. Hvis du tror, at du har at gøre med den ondsindede (eller mistænkelige) version af et systemværktøj, skal du vælge en Automatisk fjernelse. FortectIntego eller SpyHunter 5Combo Cleaner vil hjælpe dig med at sikre, at der ikke er nogen uønskede komponenter, der er relateret til dit systemværktøj, på din computer længere.

Seneste Virusser Føjet til Databasen

Information opdateret: 2016-11-08

Læs på andre sprog:

Filer
Software
Sammenlign