Malware forårsager dødsfald!

En computervirus kan være mere truende, end du tror

Du kan måske undre dig over, hvorvidt malware virkelig kan forårsage dødsfald. Til trods for, hvor overdrevet en sådan antagelse kan synes, kan det desværre bidrage til det. Det virker som om at internettet, indtil for ganske nylig, kun var tilgængeligt for et lille antal mennesker. Men efterhånden som det infiltrere mere af vores daglige liv, er dets betydning blevet mere relevant.

Vi bliver omgivet af mange internetforbundne enheder, det være sig legetøj til børn, smart dørlås eller et smart-ur. Desuden er Wi-Fi-understøttede systemer overalt: i togstationer, parkeringspladser, supermarkeder og hospitaler. Desværre øger dette chancerne for virtuelle angreb, der er afhængige af det digitale system.

Malware causes deaths!

Sagerne fra WannaCry, der forårsagede global kaos, og Locky afslørede, at malware i stigende grad er rettet mod hospitaler. Flere nødsituationer tvang dem til at evakuere patienter eller forsinke planlagte operationer. Desuden er hændelser, hvor den mistænkte årsag til et flystyrt fører til en virtuel trussel, også et faresignal. Det handler ikke om din datafortrolighed og cyber-privatliv, nu er en virtuel infektion rettet mod en meget mere værdifuld enhed – dit liv.

Malware-forårsagede hændelser er ikke længere science fiction

For mere end et år siden dræbte en rumænsk mand, Marcel Datcu, sin søn og sig selv efter at have opdaget en fejlmeddelelse på sin computers skrivebord. Den korrupte advarsel hævdede, at FBI havde bemærket ham, mens han besøgte en pornografisk hjemmeside og at han nu skulle betale en bøde på 70.000 lei (svarende til mere end 18.000 euro) for at undgå at komme i fængsel i 11 år.

Offeret besluttede at tage en drastisk beslutning for at undgå straffen, der var opfundet af ransomware ejere. Før han tog sin søns og sit eget liv, skrev han en selvmordsbesked. Den fortalte, at han ikke kan komme i fængsel i 11 år og lade sin søn lide alene.

Desværre er dette ikke den eneste død forårsaget af malware. Der er mange tilfælde, der illustrerer cyberkriminelles evner, når de søger at franarre penge fra deres ofre. Efter at have inficeret pc-systemer, anvender de skræmmende notifikationer, der forsøger at overbevise deres ofre om, at de har at gøre med de offentlige myndigheder eller andre parter, der ikke kan ignoreres.

Hvis et offer ikke er teknisk dygtigt nok til at vide, hvilken advarselsmeddelelse der er rigtig, og hvilken en tilhører cyberkriminelle, kan han eller hun beslutte at tage sit eget liv eller måske bare dø af hjerteanfaldet.

Godtroende netizens forbliver et let mål for svindlere

Et af disse ofre er Corrie Santayana (navnet er blevet ændret og er kendt af redaktionen), der blev viklet ind i en alvorlig forfalskningskampagne, der satte sin lid til Blue Screen of Death. Blue Screen of Death (eller BSOD) er en social engineering-teknik, der bruges til at vise ønsket indhold (meddelelser, bannere og pop-up-annoncer), mens folk surfer på internettet.

Mens nogle af ofrene let kan ignorere falske beskeder, kan andre være overbeviste om, at de skal følge bestemte kommandoer for at redde sig selv. Corrie tænkte, at beskeden “Windows Health is Critical! Do not restart! Please contact Microsoft technicans” var en ægte meddelelse. Efter at have ringet til hackerne fik han at vide, at han skulle købe en særlig supportpakke, der kostede $1000.

Manden ventede ikke længe og lavede en bankoverførsel til at betale for den ikke-eksisterende og dyre “softwarepakke”. Til sin skuffelse fandt han først ud af, at det var et svindelnummer et par timer senere. Da hans søn havde fortalt ham, at han var blevet bedraget, døde manden i sin stue på grund af et hjerteanfald.

Cyber-sikkerhedstips til at undgå katastrofale konsekvenser

Sikkerhedseksperter advarer folk om, at der er hundredvis af forskellige teknikker, der udnyttes af hackere. Hvis du vil beskytte dig selv og folk omkring dig (dine forældre, børn og andre familiemedlemmer), skal du huske på følgende tips.

  • Hvis du får en systemalarm, skal du kigge efter telefonnumre eller e-mail-adresser – hvis alarmen har en, er det et svindelnummer
  • Beskyt operativsystemet med en kombination af anti-virus og malware elimineringsværktøjer; Opdatér dem regelmæssigt
  • Brug en VPN til at sikre internetforbindelsen på smart-enheder
  • Forhast dig ikke med at åbne eventuelle vedhæftede filer, der angiveligt er modtaget fra officielle institutioner, uden at verificere afsenderens identitet. Det samme gælder for telefonopkald

Udover digitale assistenter, der beskytter din pc og dine data, bør du også selv være opmærksom. Rationel tankegang og forsigtighed er kraftfulde våben i kampen mod moderne svindel og online snyd.

Om skaberen
Alice Woods
Alice Woods

Kan lide at undervise brugere om forebyggelse af virus...

Kontakt Alice Woods
Om firmaet Esolutions

Læs på andre sprog:
Filer
Software
Sammenlign