Eksperter advarer om forventet stigning i malwareaktivitet på Black Friday

25 november er dagen de mest entusiastiske shoppere ivrigt venter på. Mens nogle af dem er klar til at komme ud og rydde butikkerne, opholder andre sig hjemme i håb om at jage de bedste Black Friday salg online. Desværre kan en sådan shoppingtur, for den sidstnævnte gruppe, ende med, at de kommer ind på noget helt andet end hvad de ønskede varer, f.eks Locky. Malwareskabere er forbereder sig med de mest bedrageriske og grimme programmer på de to måneder, hvor der er mest aktivitet i internettrafikken i løbet af hele året. De arbejder på at få så meget af deres smitsomme indhold på nettet som muligt. Således er chancerne for at blive offer for et malwareangreb i løbet af denne særlige periode steget drastisk.

Ifølge statistikkerne steg antallet af malware infektioner sidste år fordoblet i forhold til angrebene, der blev rapporteret om tilbage i 2014. Yderligere vækst forventes også i år. Eksperterne advarer mod tre hovedtaktikker, som online svindlere og hackere bruger ved sådanne lejligheder:

  • Vildledende reklame. Under store salg og i feriesæsonen i almindelighed, investerer virksomheder mere i online-annoncering, så du vil typisk bemærke, at forskellige tilbud bliver præsenteret for dig oftere end normalt. Malwareskabere bruger dette opsving til at indlejre ondsindede reklamer ved siden af de legitime, for på denne måde at øge distributionen af deres svigagtige kreationer, såsom mylucky123.com eller web-start.org virus. Normalt er de falske annoncer næppe mistænkeligt udseende, så det er vanskeligt at skelne dem fra de rigtige.
  • E-mail-spam. Lyder det ikke praktisk, at du får de bedste Black Friday-tilbud sendt direkte til din indbakke, hvor du kun er et klik væk fra at gennemgå dem og forhåbentlig købe nogle varer, du har ledt efter i temmelig lang tid? Det er sikkert praktisk, men hvis disse tilbud ikke kommer fra de officielle forhandlere, men snarere fra ukendte afsendere – så er du sandsynligvis blevet ramt af svindlere, der arbejder på at inficere folk med Thor ransomware eller lignende trusler. Vær forsigtig! Nogle kløgtige svinflere kan fungere som velrenommerede virksomheder og forsøge at lokke dig til at købe deres merchandise.
  • Ondsindede links på websider. Dette er endnu en teknik, der giver hackere evnen til at sende brugerne skadeligt indhold, mens de er på udkig efter nogle varer online. Disse links kan vises på velrenommerede websteder eller være indlejret i malware, såsom browser hijackers eller adware.

Husk, at sådanne infektioner kan føre til tab af data eller lækage, problemer med systemets ydeevne eller endda fuldstændig korruption af systemet. Det er således altid nyttigt at følge det gamle ordsprog og håbe på det bedste, men forberede sig på det værste. Hold dig fra spam-mappen i din e-mail og afstå fra at åbne ukendte emails, uanset de fristende tilbud, de kan prædike om. Samme gælder for annoncerne – du bør ikke har tillid til alt hvad du ser online, og før du foretager dig noget bør du nøje overveje de potentielle konsekvenser. Så gå videre, hav det sjovt og shop till you drop, bare husk at være på vagt!

Om skaberen
Lucia Danes
Lucia Danes - Virusresearcher

Kontakt Lucia Danes
Om firmaet Esolutions

Læs på andre sprog:
Filer
Software
Sammenlign