Hvad er spyware og hvordan fjernes den?

Af Alice Woods - - Opdateret | Type: Spyware

Spyware er en kategori af cybertrusler, der beskriver ondsindede programmer, der er designet til at inficere pc-systemer og derefter iværksætte ulovlige aktiviteter på dem. I de fleste tilfælde, afhænger funktionaliteten af ​​sådanne trusler af deres leverandøres intentioner: en del spywaretrusler kan bruges til at indsamle personlige oplysninger (logins, adgangskoder og andre personlige identificerbare data) for derefter at sende dem til programmernes ejere gennem baggrundsinternetforbindelser, mens andre spywarevirusser kan spore deres ofre og indsamle oplysninger om deres vaner. De bruges til at spore folk og registrere deres mest besøgte websteder og de handlinger, der foretages, når ofrene besøger hver af dem. Denne information bruges oftest til markedsføring og reklame for forskellige parter, så spyware kan også føre dig til en øget mængde af spam.

En del af programmerne bør ikke betragtes som spywaretrusler, selvom de er i stand til at indsamle ikke-personligt identificerbare oplysninger om brugeren. Sørg for, at de ikke stjæler navne, kontakter eller andre oplysninger om brugeren, så de derfor ikke kan krænke dit privatliv. Der er masser af lovlige reklameapplikationer eller adwares, der skal føjes til denne kategori. Selvom lovlige annonce-støttede programmer er i stand til at udspionere pc-brugere, bør de ikke blive beskyldt for krænkelser af privatlivets fred.

Måder, der benyttes af spyware til at inficere computere

Spywareparasitter kan inficere systemet uden brugerens godkendelse. Disse parasitter er i stand til at inficere deres mål-pc-systemer ved hjælp af disse teknikker:

1. Vildledende markedsføring. Der er masser af spyware udviklere, der forsøger at vildlede brugeren, ved at præsentere deres spyware-programmer som nyttige redskaber, som for eksempel en kraftfuld web-søgetjeneste, en hurtig download manager eller en pålidelig internet accelerator. Brugere henter og installerer disse programmer. Men stort set alle disse programmer synes at være enten fuldstændig ubrugelige eller ineffektive. Selvom de fleste af disse programmer kan afinstalleres manuelt, bliver deres ondsindede komponenter i systemet, og forbliver fuldt funktionelle.

2. Software bundter. Der er masser af gratis programmer, der er bundtet med med farlige add-ons, udvidelser og plugins. De præsenteres som komponenter, der er nødvendige for at værtsprogrammet kan fungere korrekt. Desværre er de fleste af sådanne tilføjelser faktisk spywareparasitter fra trdjeparter. Afinstallation af værtsapplikationen vil ikke fjerne spyware.

3. Sikkerhedsproblemer. Der er sårbarheder i webbrowseren, der er blevet brugt til at sprede forskellige trusler, herunder spyware. Deres leverandører kører usikre hjemmesider, der er fyldte med skadelige koder eller de distribuerer usikre pop-ups, bannerannoncer og links via e-mails. Når brugeren besøger et sådant sted eller klikker på en sådan pop-up annonce, smider et skadeligt script en spyware virus. Brugeren vil ikke bemærke noget mistænkeligt, da sådanne virusser ikke viser nogen opsætningsguider, dialoger eller advarsler.

4. Andre trusler. Det er også kendt, at nogle typer spyware er blevet aktivt distribueret af andre virusser. Trojans, orme og backdoors er de mest farlige virusser, der kan forårsage infiltration af spyware.

Hvad spywaretrusler kan bruges til:

  • Stjæle følsomme oplysninger. Sådanne programmer er interesseret i personlige oplysninger, såsom logins, adgangskoder, bankoplysninger og lignende oplysninger. Desuden kan de overvåge brugerens online aktivitet, spore hans/hendes webbrowsing og sende alle de indsamlede data til sin fjernserver.
  • Vise uønskede reklamer. Spyware kan vise store mængder af irriterende popup-annoncer. En sådan aktivitet er for det meste relateret til adwareparasitter.
  • Omdirigere brugere til tvivlsomme eller ondsindede websteder mod deres vilje. Desuden er nogle typer af spywaretrusler i stand til at ændre webbrowsers indstillinger og ændre standardsøgemaskine og startsiden.
  • Oprette mange links i ofrets søgeresultater og omdirigere ham/hende til (for spywaren) nødvendige steder (tredjepartsspywaresider, relaterede websteder og andre domæner).
  • Forårsage ændringer af væsentlige systemindstillinger. Disse ændringer kan mindske den generelle sikkerhed og initiere problemer i henhold til systemets ydeevne.
  • Tilslutte en kompromitteret computer gennem sine bagdøre. De fleste spywaretrusler er i stand til at give hackere en fjernadgang til systemet uden brugerens viden.
  • Nedsætte systemets generelle ydeevne og forårsage ustabilitet på systemet.

Eksempler på spywaretrusler:

Der er tusindvis af forskellige spywareparasitter. De følgende eksempler viser, hvor lumske og skadelige spyware kan være.

Security Bytes 2015 er en spywaretrussel, der kommer fra den store familie af lignende virus. Alle disse trusler bruges til at skræmme folk til at købe deres licens versioner. Men de kan også forårsage omdirigeringer til ondsindede websteder, der fremmer andre tvivlsomme værktøjer. Så snart Security Bytes 2015 inficerer computeren, smider den sine filer og begynder at vise falske systemscannere. Disse scannere efterfølges af falske meddelelser, der rapporterer om hundredvis af inficerede filer. Ved første øjekast kan Security Bytes 2015 ligne en meget nyttig applikation. Men den søger kun én eneste ting – at stjæle penge og narre brugeren til at afsløre hans/hendes adgangskoder, bankkontooplysninger og andre personlige data.

HDD Repair er et ondsindet program, der også kan kategoriseres som spyware. Det skabte overskrifter på grund af dets vildledende påstande, der tilbyder folk at forbedre funktionaliteten af ​​deres computere. Når denne trussel inficerer computeren, tilbyder den at tjekke systemet for dårlige filer og ubrugelige poster i registreringsdatabasen, der typisk er tilbage på systemet efter installation og fjernelse af forskellige programmer. Desuden rapporterer den om enorme mængder af trusler og tilbyder at fjerne dem ved hjælp af sin betalte version. Forskellige HDD Repair varianter er også bundtet med andet annonce-understøttet software og kan komme ind i systemet fra usikre websteder.

Windows AntiBreach Module spyware er lavet for at skræmte pc-brugere, der forsøger at ordne deres computere. Dens beskrivelse siger, at programmet er blevet oprettet for at hjælpe folk med at forbedre deres sikkerhed, men dette er en løgn. Hvis du virkelig ønsker at ordne din maskine, bør du holde dig væk fra dette program og køre en fuld systemscanning med en velrenommeret anti-spyware, for at fjerne ondsindede filer fra denne spywareparasit.

Spyware fjernelsestips:

Som det blev sagt ovenfor, er spywareparasitter farlige virusser, som ikke kan fjernes ved hjælp af manuelle fjernelsesmetoder eller regelmæssige antivirusprodukter. For at fjerne sådanne parasitter, skal du installere særlige anti-spyware værktøjer (spyware fjernere), der er i stand til at scanne systemet på samme måde som avanceret sikkerhedssoftware. Sådanne programmer har også særlige parasitsignaturdatabaser, der tillader dem at opdage og fjerne de fleste af de nyeste spywaretrusler. Her er de mest kraftfulde spywarefjernere: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner.

I nogle tilfælde kan selv en spyware remover mislykkes i at hjælpe dig med at slippe af med en bestemt parasit. Dette kunne ske på grund af avancerede teknikker, der anvendes af spyware for at forhindre dens fjernelse. Vær opmærksom på, at sådanne programmer kan blokere din scanner, skjule deres filer og bruge andre teknikker til at forebygge deres fjernelse fra systemet.

Seneste Virusser Føjet til Databasen

Information opdateret: 2016-12-21

Læs på andre sprog:

Filer
Software
Sammenlign